Afbeelding: ALLIANCE-HELDEN IN DE SCHIJNWERPERS- Deel 3

ALLIANCE-HELDEN IN DE SCHIJNWERPERS- Deel 3

14-01-2021

Ondanks zijn jonge leeftijd van 35 jaar heeft Van Zundert als trainer de nodige ervaring opgebouwd bij Internos en de jeugdopleiding van NAC Breda. Bij Alliance krijgt de oefenmeester in zijn eerste seizoen te maken met een jonge groep clubjongens, aangevuld met de nodige ervaring van spelmaker Werner Hopstaken (ex-RBC en TOP Oss), verdediger en aanvoerder Robert van Kaam en de van Unitas ’30 overgekomen rechtsbuiten Suat Yakut. De watervlugge Turkse routinier blijkt in het seizoen 2008-2009 een ware plaag voor iedere defensie en is met zijn goals en assists uitermate beslissend voor het team. Daarnaast beschikt Alliance ook over de kwaliteiten van de multifunctionele Ivo Vergouwen, één van de technisch fijnbesnaardste spelers die ooit op D’n Bult te bewonderen is geweest. Daar waar Yakut juist zijn snelheid benut en tegenstanders alleen zijn hielen en rugnummer laat zien, beschikt Vergouwen over een ogenschijnlijk simpele, maar o zo effectieve en geslepen passeerbeweging, balbeheersing en inzicht waarmee hij menig tegenstander weet te frustreren.

Van Zundert heeft al vroeg in het seizoen in de gaten dat succes boeken met dit Alliance met name afhankelijk is van de kwaliteiten van bovengenoemd viertal en het smeden van een hecht collectief. Aanvankelijk zijn de resultaten van Alliance nog niet om over naar huis te schrijven. In de beker wordt gelijkgespeeld tegen PCP ( 0-0) en Schijf (2-2). Thuis tegen VV Zundert wordt met 2-1 verloren, waardoor de bekeraspiraties al vroegtijdig in de ijskast kunnen. Maar ook de competitiestart is niet bijster hoopvol, met een aantal gelijke spelen en nederlagen tegen laagvliegers als De Schutters en Robur Goes. De eerste officiële overwinning van het seizoen wordt pas op 21 september 2008 geboekt tegen Nieuw-Borgvliet in Bergen op Zoom (0-1; doelpunt Wesley Smits).

Toch weet de formatie van Van Zundert, ondanks de moeizame start, tijdens het verloop van de eerste seizoenshelft in het kielzog te blijven van koplopers in de vierde klasse B, Walcheren en Hoeven. Alliance boekt een aantal overwinningen op rij en verslaat op 30 november 2008 in eigen huis koploper Walcheren met 3-2 door een kopgoal in blessuretijd van Robert van Kaam. De overige Alliance-treffers werden gescoord door Suat Yakut en Mike Magielse. Een opsteker van jewelste en een boost voor het zelfvertrouwen.

Ondanks dat Alliance richting de winterstop steeds betere resultaten boekt, heeft niemand binnen de selectie het al over een mogelijke titel. Want maakt Harold van Zundert, ondanks de steeds beter wordende prestaties, van Alliance een onverslaanbare machine die iedere tegenstander van het veld tikt met oogstrelend voetbal? Nee, dat niet. De kwaliteit van de oefenmeester zit hem in het feit dat hij realistisch is en precies weet wat voor vlees hij bij Alliance in de kuip heeft; een team dat bereid is hard te werken voor elkaar. Met als krenten in de pap spelers als Yakut, Vergouwen en de piepjonge Wesley Smits, die met één actie een wedstrijd voor hem kunnen beslissen.

Kampioen
Na de carnavalsbreak wordt de opwaartse lijn onverminderd doorgezet. Het zelfvertrouwen binnen de Alliance-selectie groeit met de week. In de maanden maart en april verliezen de rood-zwarten geen wedstrijd meer, mede dankzij een waterdichte defensie. De laatste zes confrontaties van het seizoen worden er namelijk nog maar twee (!) tegendoelpunten geïncasseerd.  Enkel tegen angstgegner Robur uit Goes worden thuis middels een gelijkspel nog twee punten afgestaan (1-1). Met de week wordt de titel in de vierde klasse een steeds realistischere doelstelling.

De climax van het seizoen 2008-2009 wordt uiteindelijk bereikt op zondag 3 mei 2009. Eindelijk  gebeurt dat waar iedereen met een rood-zwart hart 26 jaar lang reikhalzend naar uit heeft gekeken. Een kampioenschap van het eerste elftal. In het zonovergoten Vlissingen rekent Alliance die middag, door een 1-4-overwinning (doelpunten van Nicky Maas, Wesley Smits, Werner Hopstaken en Suat Yakut) af met Walcheren en is de kroon gezet op een prachtig en memorabel jaar in de historie van de club. Met 48 punten uit 22 wedstrijden behaalt Alliance één punt meer dan concurrent Hoeven en is promotie naar de derde klasse een feit.

Een eenduidige verklaring waarom het Alliance van Van Zundert uitgroeit tot succesvolle kampioensploeg is niet eenvoudig te vinden. Simpelweg omdat er niet één specifiek moment te benoemen is waarop alle puzzelstukjes in het seizoen 2008-2009 in elkaar vallen. Waar iedereen die met hem werkt het wel over eens is, is dat Harold een ambitieuze en veelzijdige trainer is die zijn elftal goed voorbereid de wei instuurt. Hij weet tot in de details wat de zwakke en goede punten van een tegenstander zijn. Maar waar de Etten-Leurenaar in zijn selectie vooral respect mee afdwingt, is zijn eerlijkheid en openheid. Harold is een warme man die zich oprecht interesseert in ‘zijn’ jongens. Ook buiten het veld. Zijn deur staat altijd open voor een luisterend oor. Maar hij staat ook boven de groep wanneer hij dat nodig acht. Die balans houdt hij goed in de gaten.

Het avontuur in de derde klasse ziet Alliance bij aanvang van het seizoen 2009-2010 met vertrouwen tegemoet. In de zomer versterkt de promovendus zich onder meer met Marijn van Beers, Ricky Hellemons, Faysal Houba, Mamadi Sidibe en Erik Nijssen. Stuk voor stuk kwalitatief sterke spelers en die voor een stukje concurrentie moeten zorgen binnen de groep. De sportieve toekomst voor de nieuwbakken derdeklasser ziet er rooskleurig uit. Uit de eerste vier wedstrijden van het seizoen worden zes punten behaald.

En dan slaat op dinsdag 29 september 2009 het noodlot toe. De selectie van Alliance start die avond, zoals gebruikelijk, om 20:00 uur met de training. Maar er ontbreekt één persoon: trainer Harold van Zundert. En dat is niks voor hem. Normaal gesproken meldt Harold zich een uur voor aanvang van de training op de club. In eerste instantie hoopt men bij Alliance nog dat er niets aan de hand is. Maar al snel pakken donkere wolken zich samen boven sportpark Kortendijk. Om 21:00 uur stapt voorzitter Hans Rijpert  het veld op en sommeert dat er meteen gestopt moet worden met voetballen.  Geschrokken kijkt de hele ploeg de zichtbaar geëmotioneerde voorzitter aan, die het tragische nieuws brengt wat niemand op dat moment kan bevatten: Harold is die middag op 36-jarige leeftijd om het leven gekomen bij een verkeersongeval op de A15 ter hoogte van Gorinchem. Een vreselijk drama. Het zojuist verkondigde bericht slaat bij Alliance in als een bom. Verslagen vallen spelers elkaar in de armen. Een enkeling staart vertwijfeld voor zich uit. Niemand wil en kan geloven wat hen net is verteld.

De dagen en weken na het tragische heengaan van hoofdtrainer Van Zundert is Alliance in rouwstemming. De euforie van het aantal maanden eerder behaalde kampioenschap is in één klap verdwenen. Op 4 oktober 2009 zijn 650 mensen aanwezig in de volgepakte grote zaal van theater De Nobelaer in Etten-Leur om op indrukwekkende wijze afscheid te nemen van Harold. Uiteraard is er een grote Alliance-delegatie die middag aanwezig om de veel te vroeg overleden trainer een laatste eer te bewijzen. ‘Winnen met Alliance. Een periode pakken, handhaven en promoveren.’ Met deze krachtige woorden geeft weduwe Veronique de theaterzaal een inkijk in de ambities die Harold met Alliance had.

Het sportjaar 2009 leek dankzij het kampioenschap van het eerste elftal een topjaar te worden. Achteraf ging het de geschiedenisboeken in als het droevigste ooit. Maar toch moeten we binnen Alliance vooral de mooie herinneringen en prestaties van deze fantastische trainer en geweldig mens koesteren. Nee, we zullen er nooit achter komen hoe ver de ster van ‘onze’ trainer gereikt zou hebben. En veel te kort, slechts één seizoen, hebben we kunnen genieten van de capaciteiten van deze veelbelovende hoofdtrainer. Toch zal Harold van Zundert voor altijd een prominente rol innemen in de Alliance-historie.

Dit artikel verscheen eerder in het Alliance jubileumboek ''Alliance 100 jaar''.
Interesse in het jubileumboek waarin nog talloze mooie verhalen staan? 
Stuur een mail naar info@rsc-alliance.nl